13 квітня 2023 р.

Великдень: цікаві факти про одне з найбільших християнських свят

 


Вже в ці вихідні ми будемо святкувати одне з найбільших релігійних свят - Великдень. Цей день прийнято наповнювати світлими думками, добрими справами та радісними привітаннями. Про Великдень знають навіть найменші українці. Проте, є певні цікаві факти про це свято, які ви могли раніше не знати.

Чому у католиків і християн східного обряду Великдень святкують у різні дати?

Зазвичай дати святкування Великодня у католиків та християн східного обряду не збігаються, хоча деколи свято припадає на один день. Пояснити це досить просто: коли в XVI столітті запровадили календарну реформу, православні християни почали використовувати юліанський календар для літочислення, а католики – григоріанський. Великдень завжди святкується в першу неділю після першої повні, яка приходить після весняного рівнодення. 

Чому Великдень вважається найдовшим святом у церковному календарі?

Для християнина Воскресіння Ісуса Христа – найважливіша подія. Згідно з церковними канонами в великодній період входять дати від Світлого Свята Христового Воскресіння до дня Вознесіння Господнього на небеса. Він триває цілих 40 днів. Протягом цього часу люди христосуються, славлять Сина Божого, відвідують богослужіння в храмах.

Чому на Великдень прийнято вітатися «Христос Воскрес»?

Змалечку нас вчать, що на Великдень потрібно вітатися фразою «Христос Воскрес» та відповідати іншим «Воістину Воскрес». Згідно з переказами, вперше це великоднє вітання використав ангел, який спустився на землю з небес до жінок-мироносець, які прийшли до Гробу Господнього в неділю і не знайшли там його тіла. Коли жінки розповідали про це апостолам, то, щоб підтвердити свої слова, промовили «Воістину Воскрес». Так і з’явилася традиція, яка жива до наших часів.

В чому полягає ритуал «христосування»?

Ритуал «христосування» – один із найстаріших. Люди тричі цілують один одного в щоку зі словами «Христос Воскрес!» – «Воістину Воскрес!» Це називається «святим поцілунком». Вважається, що коли «христосаєшся», то ділишся з іншим світлою новиною про воскресіння Христа.

Чому на Великдень печуть паску?

 Існує давній переказ, згідно з яким Ісус Христос після свого воскресіння приходив до своїх апостолів саме під час трапез. Тому для нього почали залишати порожнє місце, ставили тарілку з хлібом. Така традиція збереглася, а тому в храмі на спеціальному столику завжди залишають хліб для Сина Божого. Після богослужіння його розділяють на шматки та роздають парафіянам. З часом кожна господиня почала випікати хліб на свято. Округлу форму вибрали не випадково – саме таким був саван Христа. 

Звідки з’явився звичай розфарбовувати яйця?

Такий звичай є не лише у українців, практично всі європейські народи розфарбовують яйця до Великодня. Але тільки у нас яйцям притаманні українські народні орнаменти. Перше пасхальне яйце, згідно з церковною легендою, Марія Магдалена принесла римському імператору Тиберію. Коли вона вперше прийшла до нього та розповіла про воскресіння Христа, він вигукнув, що це неможливо так само, як і червоне яйце. В той же момент звичайне куряче яйце, яке імператор тримав у руці, почервоніло.

В чому різниця між крашанками і писанками?

В Україні існує дві категорії фарбованих яєць: крашанки і писанки. Яка між ними різниця?

Писанки розфарбовують за допомогою бджолиного воску та фарбами. Це сирі яйця, з яких після фарбування витягують середину. Їх дарують одне одному.

Крашанки – круто зварені яйця, зафарбовані найчастіше в один колір без візерунків.

Найстаріша паска в світі була виготовлена 1821 року

 

Вона збереглася до наших днів. Приготував її Вільям Скіннер, який працював булочником. Пра-пра-правнучка Скіннера Ненсі Тітман зберегла сімейну реліквію. Цікаво, що паска пахне як свіжа, і навіть не запліснявіла. На ній помітно зображення хреста.

Найбільша паска України була спечена 2013 року

Виготовили її місцеві жителі міста Харцизьк (Донецька область). Важила випічка 2 тонни 880 грамів. Щоб виготовити гігантську паску, знадобилося 1,5 тонни борошна, близько 7500 яєць, 300 кг родзинок, 3 кг ваніліну та 35 кг дріждів.

Чому в Європі символом Великодня є кролики?

Кролики – надзвичайно плодючі тварини, а тому вони є символом родючості і добробуту. Традиція дарувати фігурки кроликів на Великдень з’явилася в Німеччині в XVI столітті та з часом поширилася в інші країни Європи. Досі вона була популярною у католиків, але сьогодні часто кроликів дарують також у християн східного обряду. Також існує цікава дитяча великодня гра – потрібно залишити в таємному місці гніздечко з різнобарвними яйцями для кролика і очікувати подарунків.

Немає коментарів:

Дописати коментар